diumenge, 7 de març del 2010

Sprint final... (Nit de Oscar)

Que millor que barrejar termes d'atletisme (després de llevar-me aquest matí a les 8.30 per anar a veure els amics maratonians...) per introduir les últimes hores abans del lliurament dels Oscar.
I com a cirereta de pastís una petita opinió/crítica/curiositats de les pel·lícules que he pogut veure (totes al cinema) i que es corresponen bàsicament a les més nominades:
- Avatar (Avatar). Vista en 3D com ha de ser, unes setmanes després de la seva estrena (i amb això vull dir, amb molt entusiasme popular assumit), em sembla una 'pel·lícula' en el sentit més clàssic del terme, espectacularitat i diversió. Probablement avui no acabi guanyant més que premis tècnics, però tot i que la crítica no l'hagi vist amb bons ulls, em sembla una pel·lícula a obtenir més. Detall interessantíssim l'apologia del tabac després d'anys sense veure'l en pantalla (almenys en pel·lícules dirigides a tots els públic)
- En tierra hostil (The Hurt Locker). La gran competidora i amb el morbo d'una directora exparella de James Cameron. Personalment em va fer vibrar moltíssim i gran part de la pel·ícula sentint una angoixa com si estés jo mateixa desactivant les bombes. Per a mi el punt feble són els moviments febrils de càmera (com ja em van molestar a Slumdog Milionaire), per al Carles que em va acompanyar, el poc interès en el que ens ha d'explicar el poble iraquià, fins al punt que majoritàriament no entenem que diuen (jo crec que és més aviat un recurs per sentir-te més com els soldats que van allà sense saber on estan)
- Malditos bastardos (Inglorious Basterds). Tot i que ja fa temps que estava en cartellera, no vaig veure-la fins dissabte passat a les 11.20 del matí. A hores d'ara em sembla la pel·lícula més complerta de Tarantino, amb un aire més madur però sense perdre gens del seu 'canallisme' particular. Ferma candidata al guió, sobretot per aquest interessant gir en la història. I en tot cas amb un clar vencedor en el millor secundari... un personatge brutal amb el seu cinisme i intel·ligència. Spoiler: Quina canya la descàrrega d'adrenalina sobre Hitler.
- Precious (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire). Per mi la pe·lícula més fluixeta de les que he vist, amb aspecte de telefilm. Seria el dia o què però no vaig aconseguir sentir empatia amb el terrible drama que pateix aquesta noia. Possiblement el mateix estocicisme de la protagonista fa que no sentis res. Sí que la interpretació de Mo'nique és bona, però la pel·lícula em va deixar una mica ni freda ni calenta.
- Up in the air (Up in the air). Tot i que la pe·lícula em va agradar força i és molt representativa en la conjuntura econòmica en què estem vivint, potser no té massa res a destacar, tot i que els personatges són molt interessants.
- Up (Up). Doblement nominada com a millor pel·lícula i millor ídem d'animació, em sembla el millor guió de l'any, i l'exponent màxim de sensibilitat. Tant de bo fessin pel·lícules així d'originals en la no animació. I em sap greu no haver-la vist en 3D.
- An Education (An Education). Una pel·lícula bastant interessant que vista des de l'actualitat seria gairebé pederàstia (o no?), i que en basar-se en una història real, perd sobre el meu punt de vista la càrrega de moralina que podria tenir si no fos així.
- Tiana y el sapo (The Princess and the Frog). Un Disney clàssic que no sembla aportar massa res. Vull dir, està bé però no molt bé. La nota original és l'ambientació en Nova Orleans, mantenint així el suport a aquesta ciutat després de la desgràcia del Katrina.

I finalment La Dama y la Muerte (The Lady and the Reaper), el curmetratge produït per Antonio Banderas i nominat al millor curt d'animació. Si teniu 8 minuts us recomano veure'l, és prou divertit i està molt ben fet.

La meva travessa de les categories principals (objectiva: aquí escriuré el que crec, subjectiva: el que m'agradaria)
1. Millor pel·lícula--> O: En tierra hostil / S: Avatar
2. Millor director--> O: James Cameron / S: Quentin Tarantino
3. Millor actor --> O/S: Jeff Bridges (Creuré als que diuen que s'ho mereix)
4. Millor actriu --> O: Sandra Bullock / S: Meryl Streep (segur que ho fa molt millor, encara que el Pablo li tingui mania)
5. Millor actor de repartiment--> O/S: Christoph Waltz
6. Millor actriu de repartiment--> O/S: Mo'nique
7. Millor guió original--> O: Up / S: Up
8. Millor guió adaptat --> O: Precious / S: An Education
9. Millor pel·lícula d'animació--> O: Up / S: Up

PD: 10 pel·licules són massa si no es classifiquen en dues categories com passa als Globus.
PD: Felicitats al Jordi, a l'Albert i l'Àngel per la marató del matí. I especialment pel Jordi que ha acabat en la posició 836... Neng... perquè collons t'has dedicat a la informàtica i no a l'atletisme...