diumenge, 19 de juliol del 2009

San Fermin a la memòria

Vaig dir que escriuria poc... i de tan poc que gairebé no he escrit. Però degut a la desgraciada mort produida pe un toro de Jandilla, s'ha parlat bastant del sentit de la festa i fins i tot s'ha arribat a dir si caldria eliminar-la.
Pamplona no seria el mateix sense els Sanfermines, però cal aclarir que l'encierro no és l'únic que hi ha aquests dies de festa: estan les atraccions de fira, enormes i molt animades, les exhibicions d'esports tradicionals (foto de la nostra visita als Sanfermines l'any 2003), els concerts de música, la festa pel carrer, la tòmbola, els focs d'artifi i inclús les corrides... El que sí és cert és que és l'acte més important, més famós i que porta més gent són els encierros, i aquest últim punt és el més important. Per que hi ha molta gent que empesa per sentiment de 'Això és fàcil', es col·loca també en el recorregut... I sortir a córrer (o quedar-se quiet en un recó) davant d'aquests animalons, ni estant ben preparat, és un acte que hauria de ser de valentia extrema... no fruit d'un pensament que creua fulgurant per la ment d'algú...
Però tot i les desgràcies... m'agrada i sóc de les que pensa que ha de mantenir-se. De fet si tingués la valentia i les condicions físiques, m'agradaria córrer... però córrer, no amagar-me a veure si 'el capotillo' de San Fermin em salva...
Un breu resum de les corrides:
  • 7/7/09 (Alcurrucén): 2'30''; 4 traumatismes, cap ferit de banya. Cursa ràpida amb alguns moments on s'han pogut fer algunes bones carreres com just al final de Santo Domingo i al final d'Estafeta, quan un dels toros s'ha avançat als esquellers.
  • 8/7/09 (Cebada Gago): 2'35''; 2 traumatismes i 1 puntada. Tot i ser dels toros amb més mala fama, s'han comportat prou bé (i aviat això deixarà de ser atípic). Han anat força junts ,tot i les caigudes, fins al final d'Estafeta, on s'ha pogut veure alguna bona carrera (com la del seguidor del Real Madrid amb la samarreta del 22, un dels clàssics) tot i la gran quantitat de gent que havia durant del recorregut.
  • 9/7/09 (El Ventorrillo): 2'20''; 7 traumatismes. Cursa molt ràpida però emocionant, sobretot amb una gran carrera feta a un lloc perillosíssim, l'entrada a Estafeta per l'esquerra. La resta del recorregut ha estat difícil agafar toro, però al final d'Estafeta hi ha hagut algun moment de perill per caigudes de corredors i toros que al separar-se han permès alguna altra carrera.
  • 10/7/09 (Jandilla): 4'28''; 8 traumatismes, 4 ferits per banya, un d'ells a fins a la mort. Durant molt de temps es recordarà Capuchino, mentre que la carrera neta, maca, ràpida i emocionant dels altres no ho serà. Totalment perdut després de caure a l'ajuntament on ja ha embestit uns corredors, ha seguit donant puntades a diversos corredors fins que s'ha trobat amb Daniel (DEP), en un dels costats i li ha clavat la banya al coll, tot i que per sort no s'ha vist a la TV. Més sort ha tingut el noi que ha agafat espectacularment al carreró.
  • 11/7/09 (Dolores Aguirre): 2'52''; 4 traumatismes. Carrera molt emocionant després del tràgic dia d'ahir on s'han pogut fer bones carreres a l'anar diversos toros separats. L'últim ha provocat un bon ensurt a l'aixecar amb les banyes un 'nerd' que li ha entrat pel costat.
  • 12/7/09 (Miura): 5'; 6 traumatismes, 5 ferits per banya. Els toros més presents a Pamplona i amb fama de nobles han protagonitzat el més terrorífic dels encierros (tot i al desgràcia del dia 10), especialment Ermitaño, que s'ha quedat sol al caure a l'entrada a Estafeta. A més d'altres puntades, quan ha arribat a Teléfónica ha agafat un dels mossos (mosso mosso) i l'ha embestit, no una, sinó dues vegades, provocant-li dues greus ferides de banya. Per cert, gran carrera de David (corredor habitual) amb un dels toros.
  • 13/7/09 (Fuente Ymbro): 2'23''; 3 traumatismes. Una cursa molt ràpida amb molts menys corredors, que ha permès bones carreres als corredors amb bona forma (amb ensurt per al David) i amb algun moment de perill a l'entrada a plaça degut a un petit muntó.
  • 14/4/09 (Núñez del Cuvillo): 2'20''; 4 traumatismes. La carrera més ràpida, només per als molt ben preparats, sobretot el primer toro que s'ha emportat a més d'un per velocitat però sense greus consequències.

I això ha estat tot... Esperant ja l'any vinent... (Núria, quin mèrit veure les dues primeres des de Xile)

PD: I demà: què és una classe d'stripdance?