divendres, 23 de gener del 2009

Jab, jab, cross.... uppercut

Mentre escric aquestes línies, a TV3 podeu veure 'Ali'. M'he posat a pensar i la veritat és que he vist força pel·licules de boxa i d'altres esports de contacte. I no sé com és però parlant sobre pel·licules d'esports són les que tenen més nivell, potser sigui perquè moltes són autobiogràfiques o perquè parlen de persones que han lluitat dins i fora del ring.
Per llegir les pel·licules que m'han vingut al cap poseu-vos aquesta versió de 'The Eye of the Tiger', la cançó mítica de 'Rocky'.

  • Ali (Ali): Tot i les bones interpretacions crec que es queda una mica curta (La pel·lícula és llarga però vol tocar massa pals i quedaa mitges). Si voleu realment fruir amb Muhammad Ali, us recomano el següent documental:
  • When We Were Kings: cuando éramos reyes (When We Were Kings): La preparació i el combat 'Rumble in the Jungle' entre Ali i Foreman. Impressionant.
  • Marcado por el odio (Somebody Up There Likes Me): La vida de Rocky Graciano amb un atractiu Paul Newman (és que m'ancanta quan està en B&W) mentre no rep cops de puny.
  • Toro salvaje (Raging Bull): Definitivament la millor pel·licula de boxa i un altre gran encontre entre DeNiro i Scorsese per narrar la vida de Jake La Motta.
  • Huracán Carter (The Hurricane): Una altra emotiva història d'aquest boxejador injustament condemnat a la presó acompanyada per la meravellosa cançó que Bob Dylan li va dedicar al 1976, 'Hurricane'
  • Million Dollar Baby (Million Dollar Baby): L'última gran pel·licula sobre boxa. En aquest cas sense ser un biopic però amb l'originalitat de la boxa femenina i les tres interpretacions sublims dels protagonistes.
  • Rocky (Rocky). Aquesta no l'he vist. Només Rocky IV, que és nefasta i ara tinc pendent Rocky Balboa, que va rebre bones crítiques.
  • The Wire, 4a temporada. En aquesta season, la boxa es converteix en un refugi tant per a un antic camell com per a redreçar la vida de futurs camells, en aquesta sèrie, una de les millors de tots els temps.

I encara em quedarien totes les pel·lícules d'arts marcials però en aquestes no són part intrínseca de la pel·licula, sinó una forma de fer transcórrer l'acció. Aquí podríem posar pel·licules de Bruce Lee (Operación Dragón) o Jet Li, però també de Vin Diesel o Jean Claude VanDamme (que m'encanten, sobretot el primer, que té una veu espectacular -el cos és obvi). I també recomanar 'Ong-Bak: El guerrero Muay Thai', bastant entretinguda.

Evidentment també faltarien totes les pel·licules tipus 'Tigre&Dragón', 'Hero', però crec que això ja seria tema per fer una nova entrada

PD: La terminologia pugilística la conservo de quan feia Body Combat.

PD2: Per quan una pel·licula del nostre heroi nacional, Xavi Moya?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Te has dejado la inigualable película:
"El club de la lucha" :P
Aunque entiendo, que no has debido considerarla como película de deportes de lucha... jaja
La primera norma en el club de la lucha es no hablar del club de la lucha!! No será que estás metida en alguno? jaja

María (próxima ex-sir :P )

Maida ha dit...

El otro día contesté pero se ve que algo fue mal...
Pues es cierto, aunque esta película me encanta ni se me pasó por la cabeza. Será que no la consideré de boxeo.

PD: Siempre serás del sir, eso no se pierde