diumenge, 1 de febrer del 2009

1.e4 e5

Sí, una jugada d'un dels jocs de taula més famós del món, els escacs. Segons el meu signe zodiacal, verge, sóc una persona meticulosa, ordenada i amb paciència (crec que ningú ho diria) i sembla que podria ser un joc que m'agradés, però la veritat és que m'atabala pensar per anticipat. Així doncs, quin sentit té escriure una entrada sobre escacs. La veritat és que l'altre dia esmorzant i arrel de l'entrada de la boxa, de la qual un dels co-esmorzadors (el Josep M) n'és admirador, vam començar a parlar de pel·lícules sobre escacs, ja que el Toni és un federat (no sé si es diu així). I tot i que no n'hi ha moltes posaré la petita llista.
  • El séptimo sello (Det sjunde inseglet - 1957): Aquesta no va sortir l'altre dia però després vaig pensar que en aquesta obra mestra, la partida d'escacs és la més decisiva i no només per a Max von Sidow.
  • La defensa Luzhin (The Luzhin Defence - 2000): Una pel·lícula més que decent basada en una novel·la de Nabokov i amb una excel·lent interpretació dels dos protagonistes.
  • En busca de Bobby Fischer (Searching for Bobby Fischer - 1993): Una altra pel·lícula al mateix nivell que l'anterior amb un nen protagonista que mostra els pares que volen convertir els seus fills en estrelles.
  • Jaque al asesino (Knight Moves - 1992): Una pel·lícula d'intriga que no recordo gairebé gens perquè la vaig veure al cinema, per tant ja fa més de 15 anys. Però sí recordo l'Arantxa donant-me la llauna :-), preguntant tota l'estona i fent suposicions sobre l'assassí.
  • Caballeros del Bronx (Knights of the South Bronx - 2005): Telefilm però bastant ben fet sobre un mestre que empra els escacs per educar uns nois conflictius.

A part d'això hi ha moltíssimes pel·lícules en què un taules d'escacs apareix en una escena de la pel·lícula, moltes vegades com marc de grans converses. Us passo 2 enllaços per si us interessa el tema:

Per cert, la conversa va derivar cap a una combinació de les dues coses: el chess-boxing, un curiós híbrid entre escacs i boxa. Se us acut alguna altra barreja exòtica?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Maida, espero impacient l'entrada sobre les nominacions als premis Oscar 2009. Ja n'he vistes unes quantes i m'interessaria llegir la teva opinio sobre elles.

Gemma

David ha dit...

T'has deixat una película basada en un llibre espanyol: La tabla de Flandes (Arturo Perez Reverte)

La tabla de Flandes

Aquesta pelicula es basa en una íntriga al voltant d'una partida d'escacs no finalitzada que apareix a un quadre anomenat "La tabla de Flandes".

La película no l'he vist, però el llibre em va agradar força, com gairebé tots els de Arturo P. Reverte.


David "El de Reus"