diumenge, 6 de juliol del 2008

Pel·lícules basades en persones reals

A mi que tinc unes 700 pel·lícules gravades pendents de veure (ho sé, espanta, i em faltaran anys de vida :-) ) a vegades em passa que en veig unes quantes de seguides que coincideixen amb alguns aspectes. Per exemple aquest cap de setmana m'ha passat que he vist tres biopics (pel·lícules que expliquen adapten o dramatitzen biografies o part d'aquestes de persones) seguits. Cap de les tres es pot considerar una gran pel·lícula i potser la que més em va agradar és la més llunyana:
- 'Los fantasmas de Goya' (2006). Bons actors però una història sòrdida i poc motivadora i on Goya només és una excusa per mostrar tota una època. Curiós perquè el director sembla un especialista d'aquest gènere: 'Amadeus', 'Man on the moon' i 'El escándalo de Larry Flint', totes elles pel·lícules que em van agradar molt. Especialment l'última. I una altra curiositat: En un moment de la pel·lícula surt el quadre de 'El coloso' al que recentment se li ha tret l'autoria de Goya, passant-la a un deixeble seu. Quan ho vaig llegir no m'ho creia!!!
- 'Warm Springs' (2005). Estrenada a EEUU com a pel·lícula per a la tele, explica la creació del balneari del mateix nom per a malalts de polio, que va endegar Franklin D. Roosevelt després de patir-la ell mateix. També amb bons actors ens cau una mica lluny.
- 'Copying Beethoven' (2006). Molta ficció en aquesta història on el més interessant és la música i la bellesa de Diane Kruger i el menys la composició de l'histriònic (cada cop més) Ed Harris.
I això m'ha fet pensar en els biopics que més m'han agradat. Així de memòria: 'Boys don't cry', 'Ed Wood', 'Buscando nunca jamás','Gandhi','Dioses y monstruos','Hotel Rwanda', 'Mar adentro', 'El escándalo de Larry Flint','Quills','Toro salvatge','Seabiscuit','Shine'.
Teniu altres opcions? (Sí, Lawrence d'Aràbia falta, però no l'he vist!!!)